FIN I FARTA ETTER NAPRAPATI

bildet viser en dame med mørkt langt hår

Caroline Nordgård jobber som bilklargjører. Hun polerer og vasker biler, noe som innebærer stor fysisk belastning på kroppen. Hun har hatt en del smerter og spenninger i øverste del av ryggen, i skuldre og nakke. Innimellom har hun også hatt heftig hodepine.

– Hvorfor valgte du akkurat 360Helse?

– Jeg hadde fått de anbefalt, og i tillegg var det det nærmeste stedet jeg kunne gå i forhold til stedet jeg jobbet. Jeg har vært der i flere omganger, og fått like god hjelp hver gang.

EN ANNEN TILNÆRMING

– Hva slags behandling fikk du?

– Alise fant problemet med en gang. Jeg hadde låsninger mellom skulderbladene. Hun knakk opp og masserte og jeg fikk spesielle øvelser. Hun satte også akupunkturnåler. Jeg hadde en muskel i ryggen som var skikkelig spent. Det var der hun satt nåler direkte. Det holdt faktisk med én behandling, jeg har vært helt fin etterpå i akkurat det området.

TILBAKEVENDENDE PROBLEM

Jeg har vært på 360Helse i to omganger, med en pause imellom. Jeg jobber mye med armene, og spenner meg mye i arbeidshverdagen. Jeg har noen arbeidsstillinger som gjør at problemene er tilbakevendende. I tillegg har jeg en far som sliter med det samme, så jeg lurer på om det kanskje kan være en familiesvakhet.

RASK BEDRING

– Hvordan opplevde du behandlingen?

Jeg er veldig fornøyd! Alise er utrolig dyktig. Det kjennes alltid veldig bra etter hver behandling jeg har fått. Noe av det fineste med naprapati er at de finner «feilen» så raskt. Du behøver ikke vente på utredning. I tillegg føles det godt, og bedringen kommer så fort! Den lengste behandlings-serien jeg har fått, var fem ganger i sommer. Ellers pleier jeg som regel å bli bra etter en eller to behandlinger.

BEDRE HVERDAG

– Hva har denne typen behandling betydd for deg?

Etter at jeg begynte her, er jeg blitt helt fin i farta. Det har gjort arbeidsdagen min gjennomførbar. Jeg slipper å sykmelde meg, eller å måtte gå hjem midt i en arbeidsøkt på grunn av hodepine for eksempel. Alise har også lært meg å kjenne hva jeg burde gjøre dersom jeg begynner å få vondt. Da har hun gitt meg noen triks som jeg kan gjøre.

ALT FALLER PÅ PLASS

– Jeg kommer nok til å fortsette å gå her litt regelmessig. Det er så behagelig og kjennes så bra. Den forrige behandlingen som jeg fikk nå nylig, var en «oppknekk». Jeg følte meg ti kilo lettere etterpå! Det er akkurat som om alt kommer på plass igjen. Jeg er så fornøyd at jeg har anbefalt 360Helse videre til alle kollegene mine.

KORRIGERER ÅRSAK TIL LIDELSE

Alise Malene Ohme er en av to naprapater på 360helse. «Naprapati innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere smertetilstander og funksjonelle problemer i ledd og muskler. Behandlingen bygger på ortopedisk medisin kombinert med god kunnskap om bevegelsesapparatets oppbygning og funksjon. Denne tanken ligger til grunn for naprapatien og kan betegnes som selve kjernen», opplyser Norges Naprapatiforbund på sine nettsider. Naprapati betyr å korrigere årsak til lidelse, og er satt sammen av ord fra to forskjellige språk, (napravit, tsjekkisk = korrigere, og pathos, gresk = lidelse). Grunnleggeren av naprapatien var amerikansk og behandlingsformen har eksistert i over hundre år, men er fremdeles ikke autorisert i Norge som for eksempel kiropraktikk og fysioterapi er. I Sverige har naprapati vært autorisert i tyve år allerede. Naprapati er en manuell behandlingsform. I dag er det over 400 yrkesaktive naprapater her i landet.

OPPTATT AV HELHETEN

– Vi er opptatt av helheten i den problematikken du måtte komme hit med, og en helhetlig bedring, forteller Alise.

– Vi jobber manuelt, altså med hendene, både med muskler og ledd, og ønsker å tilbakestille kroppen til å klare det man vil. Vi vil at kroppen skal ha funksjon til å ta den belastningen man setter på den, enten det gjelder trening, arbeid eller i din generelle hverdag. Først forsøker vi å identifisere problemet ut fra det pasienten forteller om hvordan problemet oppstod, symptomene og tester vi har, så behandler vi ut fra det vi finner.

– En naprapat jobber blant annet med massasje, tøyning av muskulatur, individuelle øvelser, manipulasjon – populært kalt «knekking», og mobilisering; som er mer en tøying av spesifikke ledd. Her på huset jobber vi også med nåler og trykkbølge ved behov. Vi prøver å få til en så rask bedring som mulig.

– Jeg elsker når pasienten kommer inn og sier «jeg har vært helt fin siden sist!»; det er denne gleden som gjør det gøy å komme på jobb.

FLERE TERAPEUTER OG RASK SERVICE

– Hva gjør du dersom du kommer fram til at pasienten trenger noe annet enn naprapati?

Vi er jo så heldige å ha flere typer terapeuter her, så vi har et bredt tilbud. Dersom jeg tenker at en pasient kan ha større utbytte av for eksempel en fysioterapeut, kan jeg vise vedkommende videre her på huset. Dersom man heller har behov for en revmatolog eller nevrolog, så vil jeg anbefale pasienten å få henvisning dit. Hos 360Helse trenger du ikke henvisning fra fastlege. Du kan bestille time på telefon eller booke på nett, og her tas også drop-in om noen har ledig når du kommer. Det er alltid kort ventetid, og hos 360helse kan man bruke alle typer helseforsikringer eller lage egen bedriftsavtale med bedriften sin.