Elise Ramstad
Elise Ramstad deltok i løpet Tough Viking i mai 2019.

Først etter å ha fått ultralydveiledet injeksjonsterapi hos 360helse har Elise Ramstad fått tilbake sin aktive og smertefrie hverdag. – I tillegg har jeg fått tips om gode øvelser for å styrke muskulaturen og forhindre at smertene kommer tilbake, sier Elise.  

Allerede i august/september i 2019 merket Elise Ramstad at noe ikke stemte. Hun begynte å få småvondt i hoftene når hun var ute på løpeturene sine.

– Jeg trodde i starten at det ville gå over av seg selv, men det gikk bare fra vondt til verre utover høsten og vinteren, sier Elise.

Elise Ramstad er glad i å trene og er gjerne med på løpearrangementer. (Foto: Privat)

– Smertene ble bare sterkere og sterkere utover høsten og i perioder var det så ille at jeg ikke greide å ligge med venstrehoften ned. Når jeg også har en jobb som innebærer mye gåing og ståing på hardt underlag, måtte jeg oppsøke hjelp.

– Jeg gikk først til fysioterapeut da jeg trodde det var muskulært, så til kiropraktor hvor jeg fikk trykkbølgebehandling, men det ble ikke bedre. Så ble det prøvd akupunktur uten at dette heller førte til bedring.

Skulle gått til 360helse tidligere

Da verken fysioterapi, trykkbølgebehandling eller akupunktur hadde noen effekt, tok jeg i januar kontakt med 360helse. Min mor anbefalte dem etter at hun hadde fått god hjelp for sine plager hos Karoline Stenbeck, som er spesialist innen ultralyddiagnostikk og injeksjonsterapi.

Ultralydveiledet injeksjonsterapi hos 360helse ble redningen

Jeg ble tatt veldig godt imot hos 360helse. De gjorde grundige undersøkelser og ved hjelp av ultralyddiagnostikk fant de flere betente slimposer i hoftene, både på venstre og høyre side. En av slimposene var så stor at de anbefalte injeksjonsterapi med kortison.

Grunnen til at jeg fikk disse betente slimposene viste seg å være at jeg ikke var sterk nok i hoftemuskulaturen. Dermed ble hoftepartiet overbelastet ved at jeg løp feil.  For å lege de mindre slimposene fikk jeg øvelser jeg skulle gjøre.

Inntil videre måtte jeg legge løpetreningen på is. Løping ble erstattet med sykkel, som ikke var belastende for hoftene. 

Allerede etter første injeksjon merket jeg bedring bare etter noen få dager. Etter tre uker var jeg tilbake hos Karoline for oppfølging og ny undersøkelse. Smertene var vesentlig redusert, men ikke helt borte. Vi ble enige om at en ny injeksjon ville være den beste behandlingen, i tillegg til å fortsette å sykle fikk jeg også tips til nye og styrkende øvelser. Den nye øvelsen jeg begynte så smått med var knebøy med bare egen kroppsvekt.

– Etter to injeksjoner og en måneds tid med øvelser ble smertene gradvis blitt borte. Nå har jeg ikke hatt vondt siden februar, sier Elise. – Jeg har også begynt å løpe litt igjen, og det går helt fint. Men, jeg kommer fortsatt til å gjøre de hofteøvelsene Karoline og 360helse anbefalte, for jeg merker at det styrker muskulaturen.

Elise Ramstad
Elise Ramstad på fjelltur. (Foto privat)

Anbefaler flere å prøve behandlingsformen

– Både ultralydveiledet injeksjonsterapi og 360 helse er definitivt noe jeg også vil anbefale til andre, sier Elise. – Jeg visste ikke så mye om behandlingsformen, men i dag vet jeg at det er alfa omega at den er ultralydveiledet. Det sikrer at injeksjonen treffer der den skal.

– Jeg er med andre ord superhappy med denne behandlingsformen. Jeg er også kjempefornøyd med oppfølgingen fra 360helse.  Selv i perioden hvor klinikken har måttet holde stengt på grunn av Korona-viruset, har Karoline mailet og fulgt meg opp, spurt hvordan det går og gitt meg gode øvelser. Skikkelig god service og behandling, avslutter Elise.

Dette er Ultralydveiledet injeksjonsbehandling

– Ultralydveiledet injeksjonsbehandling, med kortison eller hyaluronsyre, er en behandlingsform vi benytter ofte ved f.eks. slimposebetennelser, slik som Elise hadde, sier behandler Karoline Stenbeck. – Vi benytter også ultralydveiledet injeksjonsbehandling for lidelsene frozen shoulder, De Querains og andre seneskjedebetennelser, artrose og hovne ledd samt skulderleddsplager.

Karoline Stenbeck, Aut. fysioterapeut og spesialist i ultralyddiagnostikk og injeksjonsterapi.

Kortison er et kunstig fremstilt betennelsesdempende middel som gir relativt umiddelbar effekt, mens hyaluronsyre er et sukkermolekyl som finnes naturlig i kroppen og er viktig byggestein i alle ledd.  Hyaluronsyren gir støtdemping og smøring i ledd, slik at det tåler belastning. Det fungerer med andre ord som en kunstig leddvæske.

Les mer om ultralydveiledet injeksjonsbehandling her.

– Med ultralyddiagnostikk kan vi vurdere både ledd, muskler, sener, bindevev, slimposer, leddbånd.  Sammen med klinisk undersøkelse danner dette et godt grunnlag for riktig diagnostikk. På ultralyd kan en se om det er betennelse i et ledd, slimposer eller seneskjedebetennelser. En kan også se seneskader og muskelrupturer.

Les mer om ultralyddiagnostikk her.

– Det som er viktig før og under behandling er god diagnostikk. Ved hjelp av ultralyd, vil vi under injeksjonen hele tiden se både nålen som brukes og området det settes i. Slik kan vi være sikre på at vi treffer riktig struktur. – Elise har vært flink til å følge våre treningsråd. Det, i kombinasjon med injeksjonen, har gjort at hun nå har kunnet gjenoppta løpetreningen sin, sier Karoline Stenbeck.